Kulaťák

Kulaťák

Když se chystáte vydat se mimo hlavní centrum metropole, nechte se zlákat Bubenčí. A tam potom restauraci Kulaťák. Její proslulost dávno překročila hranice domovské čtvrti, zprávy těch, kdo ji navštívili to jen potvrzují. Oslovující náladotvorný interiér, báječná kuchyně a vstřícný personál, který pracuje přehledem a respektem k hostu je jen jedna stránka mince. K tomu navíc se vám na talíři dostane české klasiky v tom nejpřesvědčivějším provedení. Váš prožitek navíc pečetí báječně ošetřené pivo jako křen.


Z kolekce restaurací PUOR – Pilsner Urquell Original Restaurant v Praze nebyla restaurace první, tuším, že desátá. Ovšem velice záhy se vypracovala mezi nejlepší. Důvodů je více. Odlišný design interiéru, členitý prostor, kde se pod nevysokým stropem střídají různě zaměřené sektory. Řada vysokých stolů před výčepem na dvě tři rychlé sklenice cestou z práce. Na posezení je zde několik možností, kupříkladu vyvýšené pódium v čele restaurace. Jakkoliv je restaurace plná, tam existuje určitá atmosféra domácké pohody.
 
194392968-10158420020689682-6679103933354098773-n.jpg     kul13-1.jpg

Zimní zahrada je zasvěcena spíše noblesnějšímu posezení u lahve vína. Jakkoliv je totiž Kulaťák značkovou pivnicí, k dispozici tu mají velice slušnou zásobu vín dobrých i lepších značek. Tapety z dobových výtisků novin navíc vtiskují podniku určitý respekt k minulým časům, zlaté éře meziválečné epochy.
 
kul7-1.jpg     kul8-1.jpg

Tmelícím prvkem atmosféry pivnice je však kuchyně. Obsažný part české klasiky a zároveň také prověřené kreace z kuchyní světa mají náboj, který se trefí do vkusu snad každého. Třeba „pod žízeň“ jsou bezvadné  tamní pražené grundle. K oblíbeným položkám hovězí špalík na tymiánu, šťouchaný brambor, celerový chips, kaparové demi-glace. Celek je elegantně ozvláštněn o projev kapar, které báječně do celkové chuťové sestavy zapadnou. Pokud jde o předkrmy, co zde dávají úžasně jsou restovaná vepřová játra na Portském víně, marinovaná šalotka, majonéza s pečeným česnekem, salátek. Mimořádně připravená, podtržená dotykem šalotky, do elegantního projevu na jazyku umocněná portským. 
 
kul2-1.jpg     kul3.jpg

Vynechat nelze úhelné položky lístku, bramboračku v chlebu a moravského vrabec dušené bílé zelí, bramborovým knedlíkem, a smaženou cibulkou. Řada štamgastů, si zde obého dopřává víc, než často. Je také proč, vlastně jde o zrcadlo nastavené naší kuchyni jako takové. Zkušenosti a fortel zdejšího týmu kuchyně jsou samozřejmostí. 
 
kul9.jpg     kul11.jpg

Na mimořádném místě, křižovatce cest mezi několika čtvrtěmi města a díky své proslulosti je Kulaťák místem, kam je v létě v zimě vždy důvod zajít. 
 
kul-ext1.jpg

Kulaťák
Vítězné nám. 820/12, Praha 6-Bubeneč 160 00 
tel.: +420 773 973 037, e-mail: info@kulatak.cz
​​​​​​​http://www.kulatak.cz
otevřeno: Po – Ne  11.00 – 24.00


Autor: Milan Ballík