Králem české gastronomie se stal Marek Fichtner

Králem české gastronomie se stal Marek Fichtner

Kompletní výsledky 7. ročníku ankety Zlatý kuchař 2022


Po tříleté pauze byla již  po sedmé vyhlášena anketa Zlatý kuchař 2022. O pořadí rozhodovala celá řada odborníků a fandů gastronomického řemesla, která sestavila svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů/kuchařek roku 2022, jednoho zahraničníkuchaře/kuchařku, jmenovala jednoho kandidáta/kandidátku na Objev roku, tip na kuchaře/kuchařku, který/á vstoupí do Gastronomické síně slávy, a určila Zlatého cukráře / cukrářku. U každého z nominovaných měla být oceněna jeho kreativita a hledání nových cest.

Anketa též reaguje na popularitu street foodu a nově vyhlašuje vítěze kategorie Hvězda street foodu. 

A jak to všechno dopadlo, jsme se dozvěděli 30. března na tiskové konferenci, která se konala v pražské kavárně Café Louvre. Vítězové jednotlivých kategorií převzali z rukou Lukáše Sejáka ceny, které vyrobil ve svém studiu kovář Jiří Hrála.
Volilo se v těchto kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň gastronomické slávy, Zlatý cukrář a Hvězda street foodu. 

Zlatým kuchařem roku 2022 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue Marek Fichtner (Červený jelen), stříbrnou příčku obsadil Pavel Býček (The Eatery) a s odstupem pouhého jednoho bodu byl bronzový Jan Punčochář (U Matěje).  

Umístění v dalších kategoriích

•    Objev roku: Jan Knedla (Papilio, Vysoký Újezd)
•    Zlatý cukrář: Helena Fléglová (HF Pastry Academy, Praha)
•    Zlatý zahraniční kuchař: Andy Tan (SaSaZu, Praha)
•    Hvězda street foodu: Peter Szamuhel (Bücheck, Brno)
•    Síň gastronomické slávy: Martin Jiskra (Zájezdní hostinec U Jiskrů, Kbelnice)