Aby s vámi restaurace cestovala za cílem cesty, to umožňují jídelní nebo bistro vozy zařazené ve vybraných vlacích Českých drah. Jídla s ohledem na sezonu a regionální nabídku v oblastech, kterými ten, který spoj projíždí jsou vedle autentických chutí připravena s ohledem na snadnou úpravu, kterou umožňuje speciálně vybavená kuchyně ve voze. K tomu patří řada nápojů všeho druhu - a za okny vozu film o krásách naší země.
„Největší český poskytovatel gastronomických a retailových služeb pro zákazníky na cestách“. Za touto větou v upoutávce se skrývá škála služeb poskytovaná společností Jídelní a lůžkové vozy na vybraných spojích Českých drah. Protože však my máme zaostřeno především na služby pohostinské, zaměříme se právě na ty.
Máte vybraný vlak a s ním i druh vozu, v němž se gastronomické dění odehrává. V základě to může být jídelní nebo bistro vůz. Jídelní vůz je vlastně plnohodnotnou restaurací se vším všudy srovnatelné s kamennou restaurací. Až na nezbytné kolébání vozu na výhybkách. Bistro vůz je část vagonu první třídy s komorní kapacitou. Design odpovídá úrovni, na jakou nedosáhnou mnohé restaurace.
Podávané menu – v obou typech vozů je shodné – je měněno sezonně. Na jeho přípravě se podílí juniorský národní tým AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů České republiky). Mimoto dostává některý z kuchařů prostor pro sestavení vlastního menu.
Vypravme se tedy na cestu. Vybereme si bistro vůz, kde se vás očekávání zmocní snadněji. Začněme snídaní, ukazuje krom dalšího i některé vyhlášené producenty. V tom případě je na místě Snídaně od Dolejších. Tři nožičky báječných Spišských párků z vyhlášeného řeznictví, estragonová a hrubozrnná hořčice, křen, kečup, máslo. Když se po hodince dvou začnete zaobírat obědem začněte bramborovou polévkou s houbami. Zřetelně se v ní projevují vzpomínky z prázdnin, sbírání hub s dědou a babiččiny chutě. S pokračováním to bude možná těžší. Narazíte na chody, o nichž budete přesvědčeni, že je musíte mít všechny. Vyhraje-li telecí pečené na barevném pepři a čočkový salát se zeleninou, nelitujte svíčkové, na niž jste si také mysleli. Telecí je mimořádné – a pojedete přece ještě zpátky.
Na horizontu se objeví hřeben Beskyd, tak ještě dezert a šálek kávy. V cíli vás bude provázet hřejivý pocit dobře strávené cesty. Ve vlaku sice existuje i pojízdný mini bar, jídlo si také můžete objednat a přinesou vám je na vaše místo ve voze. Avšak ten pocit, že obsluha je zde jen pro vás a dělá vám pomyšlení, ten mít nebudete.
Úplně na konec jeden nesporný klad. Díky zařazení služby do soupravy na lince Praha – Brno – Vídeň – Graz, která 1x denně míří až do Berlína a veze s sebou pro cestující možnost se s českou kuchyní seznámit dřív, než k nám dorazí. Také nahlédnout, jakou záruku skýtá certifikace značkou kvality Czech Specials, jíž jsou JLV držitelem.
JLV, a.s., Chodovská 3, Praha 4 141 00
tel.: +420 271 003 111, e-mail: jlv@jlv.cz
https://jidelnivozy.cz
otevřeno: ve vlacích s jídelními nebo bistro vozy podle jízdního řádu
Máte vybraný vlak a s ním i druh vozu, v němž se gastronomické dění odehrává. V základě to může být jídelní nebo bistro vůz. Jídelní vůz je vlastně plnohodnotnou restaurací se vším všudy srovnatelné s kamennou restaurací. Až na nezbytné kolébání vozu na výhybkách. Bistro vůz je část vagonu první třídy s komorní kapacitou. Design odpovídá úrovni, na jakou nedosáhnou mnohé restaurace.
Podávané menu – v obou typech vozů je shodné – je měněno sezonně. Na jeho přípravě se podílí juniorský národní tým AKC ČR (Asociace kuchařů a cukrářů České republiky). Mimoto dostává některý z kuchařů prostor pro sestavení vlastního menu.
Vypravme se tedy na cestu. Vybereme si bistro vůz, kde se vás očekávání zmocní snadněji. Začněme snídaní, ukazuje krom dalšího i některé vyhlášené producenty. V tom případě je na místě Snídaně od Dolejších. Tři nožičky báječných Spišských párků z vyhlášeného řeznictví, estragonová a hrubozrnná hořčice, křen, kečup, máslo. Když se po hodince dvou začnete zaobírat obědem začněte bramborovou polévkou s houbami. Zřetelně se v ní projevují vzpomínky z prázdnin, sbírání hub s dědou a babiččiny chutě. S pokračováním to bude možná těžší. Narazíte na chody, o nichž budete přesvědčeni, že je musíte mít všechny. Vyhraje-li telecí pečené na barevném pepři a čočkový salát se zeleninou, nelitujte svíčkové, na niž jste si také mysleli. Telecí je mimořádné – a pojedete přece ještě zpátky.
Na horizontu se objeví hřeben Beskyd, tak ještě dezert a šálek kávy. V cíli vás bude provázet hřejivý pocit dobře strávené cesty. Ve vlaku sice existuje i pojízdný mini bar, jídlo si také můžete objednat a přinesou vám je na vaše místo ve voze. Avšak ten pocit, že obsluha je zde jen pro vás a dělá vám pomyšlení, ten mít nebudete.
Úplně na konec jeden nesporný klad. Díky zařazení služby do soupravy na lince Praha – Brno – Vídeň – Graz, která 1x denně míří až do Berlína a veze s sebou pro cestující možnost se s českou kuchyní seznámit dřív, než k nám dorazí. Také nahlédnout, jakou záruku skýtá certifikace značkou kvality Czech Specials, jíž jsou JLV držitelem.
JLV, a.s., Chodovská 3, Praha 4 141 00
tel.: +420 271 003 111, e-mail: jlv@jlv.cz
https://jidelnivozy.cz
otevřeno: ve vlacích s jídelními nebo bistro vozy podle jízdního řádu