Tato věta zaznívá ve většině filmů pro pamětníky, bohužel ji velmi zřídka zaslechneme z úst obsluhujících v českých restauracích a na nápojových lístcích má v této kategorii své neotřesitelné místo pouze Becherovka.
Je to škoda, protože tradiční české likéry jsou unikátním, a hlavně vynikajícím digestivem. Švejk nedal dopustit na Kontušovku vonící anýzem, fenyklem, koriandrem a kmínem, ale to je původně polský recept, který k nám pronikl až začátkem 20. století. Daleko starší je kmínka, která nesměla chybět v žádné hospodě. Vyráběla se, a stále vyrábí, dlouhou macerací českého kmínu v lihovině a doslazováním, někde se kmín také maceruje v lihu, ale pak se destiluje a nedoslazuje. Doslova králem mezi českými žaludečními likéry a taky jedním z nejstarších písemně doložených likérů, je ořechovka, vyráběna z nezralých plodů ořešáku vlašského, ze směsi koření a bylin, jemného lihu a slazená medem. Čeští výrobci na tyto naše zajímavé likéry nezapomněli, snad se vrátí k českým specialitám do našich restaurací i sklenka likéru jako tečka za dobrým jídlem!