Jaro v české kuchyni

Jaro v české kuchyni

Po zimě tíhne každý k lehčím a zdravějším jídlům, zvláště, když se začíná na pultech i na zahradách objevovat první jarní zelenina. Jakou zeleninu zařadit na jídelní lístek?


Vyhledávanou jarní lahůdkou je samozřejmě chřest, který má ale velmi krátkou sezonu, ta trvá od dubna, je-li teplé jaro a končí na svátek svatého Jana, 24. června. Je proto třeba si ho co nejdříve, a hlavně co nejvíce užít a jíst ho jako přílohu, polévku, součást salátů nebo jen tak s rozpuštěným máslem. Do české jarní kuchyně již po staletí patří také kedlubna, kterou i Apicius ve své nejstarší kuchařské knize světa zařadil na nejpřednější místo mezi zeleninou. Zadělávaná kedlubna, plněná kedlubna, kedlubnové zelí i kedlubnová polévka nechyběla u nás na talíři šlechty ani v jídelníčku těch nejchudších.

A zde najdete dva recepty:
Kedlubnové zelí
3-kedlubnove-zeli-1-1.jpg

Chřestový krém
2-chrestovy-krem-2-1.jpg

Autor: CzechSpecials