První písemná zmínka o ovocných knedlících pochází ze 17. století, mluví se o nich jako o sladkých koulích, jsou však zobrazeny i na mnohem starší fresce zvané Die Knödelesserin, v Tyrolsku na hradě Hocheppan.
Tehdy se ale připravovaly pouze smažené a byly plněné jenom švestkami. Vařené, tak jak je připravujeme dnes, se začaly objevovat na českých talířích až o 100 let později.
Kdo si ale myslí, že se po celých Čechách a Moravě vaří stejné ovocné knedlíky, velmi se mýlí. Co region, to jiné oblíbené těsto, stejně tak ovoce, a také se spolu s krajem mění to, čím se ovocné knedlíky posýpají a polévají. Těsto může být kynuté, bramborové, odpalované či tvarohové, posýpá se mákem, strouhankou, ořechy, tvarohem nebo perníkem, polévá se smetanou a samozřejmě nesmí chybět moučkový cukr a máslo.
Jakmile začnou zrát první jahody, což je právě teď, už se vaří knedlíky jahodové a vzápětí už trůní na talířích meruňkové. Vynikající náplní ve sladkých knedlících je i drobné letní ovoce, jako je angrešt, maliny a černý rybíz. V oblibě však určitě vedou knedlíky borůvkové.
Červen však určitě patří jahodovým knedlíkům! Vyzkoušejte třeba jahodové knedlíky z tvarohového těsta.
Kdo si ale myslí, že se po celých Čechách a Moravě vaří stejné ovocné knedlíky, velmi se mýlí. Co region, to jiné oblíbené těsto, stejně tak ovoce, a také se spolu s krajem mění to, čím se ovocné knedlíky posýpají a polévají. Těsto může být kynuté, bramborové, odpalované či tvarohové, posýpá se mákem, strouhankou, ořechy, tvarohem nebo perníkem, polévá se smetanou a samozřejmě nesmí chybět moučkový cukr a máslo.
Jakmile začnou zrát první jahody, což je právě teď, už se vaří knedlíky jahodové a vzápětí už trůní na talířích meruňkové. Vynikající náplní ve sladkých knedlících je i drobné letní ovoce, jako je angrešt, maliny a černý rybíz. V oblibě však určitě vedou knedlíky borůvkové.
Červen však určitě patří jahodovým knedlíkům! Vyzkoušejte třeba jahodové knedlíky z tvarohového těsta.