Festivalové menu v Grandhotelu Pupp

Festivalové menu v Grandhotelu Pupp

Na začátku léta se Karlovy Vary stávají hlavním městem filmu. Poprvé to bylo v roce 1946. To ještě v Mariánských Lázních. Doménou Karlových Varů se Mezinárodní filmový festival – o něm je dnes řeč – stal roku 1960. Letos, v roce 2024 to je to už po osmapadesáté.


Na deset dnů se Vary stanou centrem všehomíra a vše je zde podřízeno festivalovému dění.
To se stále více týká také vrcholové gastronomie. Do města se stěhují významné restaurace, aby veškerému životu v tom čase vetkly atraktivní kolorit z kulinářského prožitku. Hlavní slovo přitom vždy měl a stále má více než třísetletý klenot našeho pohostinství, Grandohotel Pupp. Letos se to navíc děje v jakémsi inovátorském modu.       

          
                                                                                                                                      

Šéfkuchař Hotelu Ondřej Koráb se postaral o jistou jedinečnost. Vedle nového menu Grandrestaurantu totiž připravil recepturu, která se bude podávat jen a pouze po dobu konání festivalu. Protože se Ondřej stal pro roky 2024/2025 Kuchařem roku, bylo zřejmé, oč půjde. Podle receptury, která nejvíce oslovila porotu soutěže a jemu přinesla zmíněný titul připravil její festivalovou variaci. Určenou pro jeden jediný večer a nej… hosty Hlavním chodem bude Telecí rumpsteak s uzeným telecím jazykem / pohankový košíček s chřestem. Výběr surovin a jejich vnímavé chuťové vyvážení dává ryzí příklad rozmanitosti české kuchyně. Kdy mladé maso je ozvláštněno chutí vnitřnosti a do hry se vrátivší léta pozapomínané obiloviny. To jest něčeho, co svět příliš nezná a nemusí. Nicméně v Korábově podání jde o nevšední zážitek. Navíc díky tomu, že je chod podáván pouze jediný večer Festivalu, je pasován do pozice jakési neopakovatelné pečeti celé události. Na kterou se bude vedle filmových děl vzpomínat asi nejvíc. Doufejme, že krom jiných třeba Viggo Mortenssen si na ní pochutná tak, aby mu nadlouho mu utkvěla v paměti. A s ní i naše kuchyně.
Nedá mi, abych nezmínil ještě prezentaci na talíři. Nevím, zda záměrně, ale… Kmínky chřestu jsou naparáděny barevnou kombinací jedlých květů a proužků zeleniny. Při filmy zjitřené vnímavosti smyslů v tom lze vidět třeba motivy Úprkových obrazů z Moravského Slovácka nebo, nevím, si představit efektní doplňky krojovaného průvodu vlčnovské Jízdy králů…
Ať už si však pod kompozicí krmě představíte cokoliv, jedno je jisté. Pupp a jeho současný šéfkuchař se postarali o možný start svérázné, jedinečné a možná i brzy vyhledávané tradice nikde a nikdy neopakovatelné Festivalové receptury! Vlastně i branou do hájemství značky CzechSpecials...
 

Autor: Milan Ballík