Velká oranžová bobule, kterou dýně dle botaniků je, získává u nás stále více příznivců. Pryč jsou doby, kdy jsme dýně znali jen ve formě podivných kompotů od našich babiček a tetiček, naši kuchaři se s dýní pomalu učí pracovat a vytvářejí zajímavé dýňové pokrmy. Sezonu mají dýně od začátku září, kdy dozrávají první plody a v pohodě vydrží ve sklepě i do jara.
Něco historie
Dýni zpočátku zařazovali historici do stejného období, jako fazole a papriky, a to do 5000 let před naším letopočtem. Novější vykopávky a nálezy semínek dýní však domestikaci této rostliny posunuli na dobu 8000-10000 let př.n.l. Na mnoha druzích dýni si tak pochutnávali hlavně v Peru a Mexiku, odkud je Portugalci v 15.století přivezli do Evropy a do Japonska.
Oranžová pro zdraví
Oranžová barva dýně nám jasně signalizuje přítomnost karotenů, mimo to obsahuje dýně velké vitamínu A,E,C a komplexní řadu vitamínů B. Z minerálních látek je zde hlavně vápník a hořčík a nesmíme zapomenout na tělu prospěšnou vlákninu. Ve 100g dýně je pouze 63 kcal.. Dýňové semínko je zdrojem zinku, železa, draslíku a selenu. Dýni mají rádi děti a je dobře přijímána i seniory
Dýně v české kuchyni
Už od 18.století se ve starých kuchařkách objevuje dýně. Nejčastěji v podobě kaší, na sladko i na slano, dávala se do polévek i nádivek a pak i neoblíbených kompotů. Ale už jsou pryč doby, kdy jsme dýně znali jen ve formě podivných kompotů od našich babiček a tetiček, naši kuchaři se s dýní naučili pracovat a vytvářejí zajímavé dýňové pokrmy. Přijďte je ochutnat do našich certifikovaných restaurací Czech Specials!
Zavítejte třeba do Malešického Mikropivovaru, kde můžete vyzkoušet speciální dýňové menu a dýňová piva na čepu.
Beach Klub Ládví si pro své hosty připravil 31.10. speciální halloweenské menu: Dýňovou polévku se zázvorem, kokosovým mlékem, koriandrem a čerstvým chlebem s dýňovými semínky, pečené kuřecí supreme prsíčko na tymiánu s bramborovo.dýňovým pyré a jako sladkou tečku pečený koláč z dýně hokkaido s krémovou polevou a dýňové latte se skořicí.
Hotel Selský dvůr má ve svém menu zase Jelení gulášek s bramborovo-dýňovými noky.
A pokud se chystáte vyrazit na výlet na sever Čech, tak si zajeďte do Pece pod Sněžkou do Hotelu Horizont, kde si pro menší hosty připravili „dýňodlabání“ a pro ty větší tříchodové menu z dýňových specialit. Nebo se zastavte u Máchova jezera v Hotelu Port na krém z pečené dýně s kokosovým mlékem a zázvorem, dýňové špagety a vepřovou panenku s dýňovým rizotem.
Ale i v Jižních Čechách mají co nabídnout. Např. Zájezdní hostinec U Jiskrů pro vás chystá 30.10. Halloweenský brunch.
Tak si nechte chutnat!
Dýni zpočátku zařazovali historici do stejného období, jako fazole a papriky, a to do 5000 let před naším letopočtem. Novější vykopávky a nálezy semínek dýní však domestikaci této rostliny posunuli na dobu 8000-10000 let př.n.l. Na mnoha druzích dýni si tak pochutnávali hlavně v Peru a Mexiku, odkud je Portugalci v 15.století přivezli do Evropy a do Japonska.
Oranžová pro zdraví
Oranžová barva dýně nám jasně signalizuje přítomnost karotenů, mimo to obsahuje dýně velké vitamínu A,E,C a komplexní řadu vitamínů B. Z minerálních látek je zde hlavně vápník a hořčík a nesmíme zapomenout na tělu prospěšnou vlákninu. Ve 100g dýně je pouze 63 kcal.. Dýňové semínko je zdrojem zinku, železa, draslíku a selenu. Dýni mají rádi děti a je dobře přijímána i seniory
Dýně v české kuchyni
Už od 18.století se ve starých kuchařkách objevuje dýně. Nejčastěji v podobě kaší, na sladko i na slano, dávala se do polévek i nádivek a pak i neoblíbených kompotů. Ale už jsou pryč doby, kdy jsme dýně znali jen ve formě podivných kompotů od našich babiček a tetiček, naši kuchaři se s dýní naučili pracovat a vytvářejí zajímavé dýňové pokrmy. Přijďte je ochutnat do našich certifikovaných restaurací Czech Specials!
Zavítejte třeba do Malešického Mikropivovaru, kde můžete vyzkoušet speciální dýňové menu a dýňová piva na čepu.
Beach Klub Ládví si pro své hosty připravil 31.10. speciální halloweenské menu: Dýňovou polévku se zázvorem, kokosovým mlékem, koriandrem a čerstvým chlebem s dýňovými semínky, pečené kuřecí supreme prsíčko na tymiánu s bramborovo.dýňovým pyré a jako sladkou tečku pečený koláč z dýně hokkaido s krémovou polevou a dýňové latte se skořicí.
Hotel Selský dvůr má ve svém menu zase Jelení gulášek s bramborovo-dýňovými noky.
A pokud se chystáte vyrazit na výlet na sever Čech, tak si zajeďte do Pece pod Sněžkou do Hotelu Horizont, kde si pro menší hosty připravili „dýňodlabání“ a pro ty větší tříchodové menu z dýňových specialit. Nebo se zastavte u Máchova jezera v Hotelu Port na krém z pečené dýně s kokosovým mlékem a zázvorem, dýňové špagety a vepřovou panenku s dýňovým rizotem.
Ale i v Jižních Čechách mají co nabídnout. Např. Zájezdní hostinec U Jiskrů pro vás chystá 30.10. Halloweenský brunch.
Tak si nechte chutnat!