Ze země již vykukují hlavičky jemné zeleninové lahůdky, chřestu. Lidstvo ho zná už přes 2500 let.
Číňané a lékaři v Persii ho využívali jako léčivou rostlinu, hlavně Hippokrates velebil jeho zázračné účinky. První recept na pokrm z chřestu však pochází z pera Apicia, někdy z doby kolem Kristova narození. Chřest se stal zeleninou králů – počínaje francouzským králem Františkem I. až po Ludvíka XIV., krále Slunce, který ho od svých zahradníků vyžadoval denně. Pěstování chřestu se rozšířilo do celé Evropy kolem roku 1750, velkopěstiteli byli Holanďané, Francouzi, Němci ale také Češi. Nejznámější byl chřest z okolí města Ivančice na Moravě. Až do 50. let minulého století byl ivančický chřest považován za nejlepší v Evropě a byl stejně známý jako plzeňské pivo. Ivančický chřest byl dodáván i na vídeňský císařský dvůr.
Chřest se v Čechách nejen pěstoval, ale i připravoval na různé, netradiční způsoby. Vařený chřest zná každý, ale ochutnali jste někdy smažený chřest?
Suroviny na 4 porce:
Tento a další recepty najdete zde.
Chřest se v Čechách nejen pěstoval, ale i připravoval na různé, netradiční způsoby. Vařený chřest zná každý, ale ochutnali jste někdy smažený chřest?
Suroviny na 4 porce:
- 500 g chřestu
- 2/3 vody na uvaření
- 1/3 bílého vína
- sůl
- 2 vejce
- 10 dkg mouky
- 10 dkg strouhanky
- olej
Tento a další recepty najdete zde.