Český kapr 2024 - Memoriál Ing. Eduarda Levého

Český kapr 2024 - Memoriál Ing. Eduarda Levého

Soutěž Český kapr se uskuteční 19. - 20.  listopadu 2024 v Národním zemědělském muzeu v Praze. Pořadatelem soutěže je Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočka Šumava.



Soutěž vznikla s cílem prezentovat českého kapra jako českou, kvalitní, moderní a nutričně vyváženou potravinu dostupnou široké veřejnosti. Jedná se již o 18. ročník této prestižní celostátní soutěže pro profesionální kuchaře. První ročníky soutěže proběhly v komorním prostředí hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí. Poté pořadatelé přesunuli tuto soutěž za účelem přiblížení a otevření se široké veřejnosti na výstaviště v Českých Budějovicích.  Od roku 2022 se soutěž koná v Národním zemědělském muzeu v Praze, kde se uskuteční i letošní ročník. Soutěž se každoročně koná pod záštitou ministra zemědělství ČR.

Soutěž probíhá ve dvou kategoriích, 19. 11. 2024 budou soutěžit junioři (12 finalistů jejichž věk v den finále nepřesáhne 23 let), 20. 11. 2024 proběhne soutěž seniorů (12 finalistů). Účastníky finálového kola vybírá odborná komise složená z předních odborníků kuchařů na základě zaslaných receptů soutěžních pokrmů.  Předešlých ročníků se zúčastnili i soutěžící ze zahraničí.

V říjnu proběhne k této soutěži tradiční seminář pro veřejnost – Český kapr v české kuchyni. V rámci semináře bude předvedeno zpracování kapra pro kuchyňskou úpravu, využití jednotlivých částí ryby a ukázky jednoduchých zdravých a moderních pokrmů spojených s ochutnávkou. Recepty budou zvoleny tak, aby si je široká veřejnost mohla připravit z běžně dostupných surovin.

Soutěž podporuje českého kapra jako zdravotně významnou domácí potravinu nejen v očích široké veřejnosti, ale napomáhá tento tradiční produkt našeho zemědělství vrátit do jídelníčku českých domácností. Cílem organizátorů je upoutat pozornost na tuto českou – kvalitní potravinu pracovníky v restauracích a veřejném stravování. Zároveň ji přiblížit i široké veřejnosti. Organizátoři věří, že prostřednictvím jednoduché úpravy českého kapra a jeho zařazení do moderní gastronomie se v průběhu let zvýší konzumace českých sladkovodních ryb.