Ostružiny patří do české kuchyně od dávných dob. Kromě konzumace v čerstvém stavu se využívají pro přípravu zavařenin, kompotů, džemů, šťáv, sirupů, lze z nich vyrábět ovocná vína, likéry a výborné pálenky. Ostružiny, čerstvé, nebo v podobě pyré najdeme v dezertech, kde se dobře snoubí s čokoládou. V moučnících i ve sladkých jídlech, jako jsou ovocné knedlíky. Ostružiny jsou i vynikající přílohou ke zvěřině a k uzenému masu.
Ostružina roste po celém světě, mimo Antarktidy, a to ve více než 1500 ti druzích. Jen u nás rostou divoce čtyři druhy, a k tomu je nutné připočítat i vyšlechtěné druhy velkoplodých, a hlavně i beztrnných ostružin. Právě v tuto dobu dozrávající plody ostružiny obsahují především třísloviny, flavonoidy, vitamín A, vitamin C, barviva, cukry, pektin, kyselinu jablečnou a jantarovou, také draslík, hořčík, železo, měď, vlákninu a kyselinu listovou. Báby kořenářky v ní viděly úžasný prostředek proti průjmu a pomocníka při žaludečních obtížích. Její sušený list pomáhá při všech zánětech i jako prostředek proti kašli. Nálev z listů je i výborným kloktadlem a pomáhá i při kožních nemocech a špatně se hojicích ranách. Někomu na ostružinách vadí malé pecičky, ale právě ty jsou pro náš organismus vynikající balastní látkou. Tak hurá na ostružiny!