Dávní šéfkuchaři měli určitě větší smysl pro okázalost a dokázali dělat velká gesta. Svým slavným hostům, idolům, věnovali tu pudink, tu zajímavý dezert. Nejvíce takových lahůdek však věnovali ženám.
Rádi tyto dezerty připravujeme i jíme, mnohdy však o těch, které inspirovaly kuchaře, nic moc nevíme. Je tu období, kdy zrají broskve a více konzumujeme zmrzlinu. To vše obsahuje slavný pohár Broskev Melba, který stvořil věhlasný francouzský šéfkuchař Aguste Escoffier pro ženu, kterou obdivoval.
Kdo vlastně byla ona Melba? Byla to žena, která koncem 19. století slavila velké úspěchy jako operní pěvkyně. S občanským jménem Helen Porter Armstrong nebyla spokojena, proto si říkala Nelie Melba, Po svém rodném městě Melbourne. V roce 1891-2 hostovala v londýnské opeře, kde v té době byl slavný Auguste Escoffier šéfkuchařem hotelu Savoy. Ten božskou Nelie zbožňoval a svůj obdiv jí dokázal tím, že pro ni vytvořil dezert, který po ní pojmenoval. Peaches Melba se poprvé servírovala po premiéře Lohengrina, a dle dobového tisku dezert z bílé broskve, pošírované ve vanilkovém sirupu, posazené na vanilkové zmrzlině a polité pyré z čerstvých malin, divu naprosto uchvátil. Nutno dodat, že pravá Broskev Melba musí být z čerstvých, nejlépe bílých broskví, v sirupu s vanilkou, zmrzlina musí být klasická, míchaná ze smetany a ochucená pravou vanilkou.
Broskev Melba
postup
Cukr, vanilkový lusk a vodu svaříme. Poté celé čerstvé broskve vložíme do sirupu a pět minut pod pokličkou necháme táhnout. V sirupu je necháme i vychladnout, pak je oloupeme, rozpůlíme a zbavíme pecky. Maliny rozmačkáme, pocukrujeme a počkáme, až pustí šťávu, ochutíme citronem.
Servírujeme do vychlazených misek. Na kopeček domácí zmrzliny položíme dvě půlky broskví, polijeme malinami a ozdobíme mandlemi.
ingredience
6 čerstvých bílých broskví,
250 g cukru,
0,35 l vody,
1 vanilkový luk,
40 g mandlových lupínků,
500 g vanilkové zmrzliny,
500 g čerstvých malin,
100 g cukru moučka,
10 ml čerstvé citronové šťávy
počet porcí
6
Kdo vlastně byla ona Melba? Byla to žena, která koncem 19. století slavila velké úspěchy jako operní pěvkyně. S občanským jménem Helen Porter Armstrong nebyla spokojena, proto si říkala Nelie Melba, Po svém rodném městě Melbourne. V roce 1891-2 hostovala v londýnské opeře, kde v té době byl slavný Auguste Escoffier šéfkuchařem hotelu Savoy. Ten božskou Nelie zbožňoval a svůj obdiv jí dokázal tím, že pro ni vytvořil dezert, který po ní pojmenoval. Peaches Melba se poprvé servírovala po premiéře Lohengrina, a dle dobového tisku dezert z bílé broskve, pošírované ve vanilkovém sirupu, posazené na vanilkové zmrzlině a polité pyré z čerstvých malin, divu naprosto uchvátil. Nutno dodat, že pravá Broskev Melba musí být z čerstvých, nejlépe bílých broskví, v sirupu s vanilkou, zmrzlina musí být klasická, míchaná ze smetany a ochucená pravou vanilkou.
Broskev Melba
postup
Cukr, vanilkový lusk a vodu svaříme. Poté celé čerstvé broskve vložíme do sirupu a pět minut pod pokličkou necháme táhnout. V sirupu je necháme i vychladnout, pak je oloupeme, rozpůlíme a zbavíme pecky. Maliny rozmačkáme, pocukrujeme a počkáme, až pustí šťávu, ochutíme citronem.
Servírujeme do vychlazených misek. Na kopeček domácí zmrzliny položíme dvě půlky broskví, polijeme malinami a ozdobíme mandlemi.
ingredience
6 čerstvých bílých broskví,
250 g cukru,
0,35 l vody,
1 vanilkový luk,
40 g mandlových lupínků,
500 g vanilkové zmrzliny,
500 g čerstvých malin,
100 g cukru moučka,
10 ml čerstvé citronové šťávy
počet porcí
6