Ženy inspirací pro kuchaře - Broskev Melba

Ženy inspirací pro kuchaře - Broskev Melba

Dávní šéfkuchaři měli určitě větší smysl pro okázalost a dokázali dělat velká gesta. Svým slavným hostům, idolům, věnovali tu pudink, tu zajímavý dezert. Nejvíce takových lahůdek však věnovali ženám.


Rádi tyto dezerty připravujeme i jíme, mnohdy však o těch, které inspirovaly kuchaře, nic moc nevíme. Je tu období, kdy zrají broskve a více konzumujeme zmrzlinu. To vše obsahuje slavný pohár Broskev Melba, který stvořil věhlasný francouzský šéfkuchař Aguste Escoffier pro ženu, kterou obdivoval.
 
2-broskev-melba-nellie-melba.jpg     3-broskev-melba-escoffier.jpg

Kdo vlastně byla ona Melba? Byla to žena, která koncem 19. století slavila velké úspěchy jako operní pěvkyně. S občanským jménem Helen Porter Armstrong nebyla spokojena, proto si říkala Nelie Melba, Po svém rodném městě Melbourne. V roce 1891-2 hostovala v londýnské opeře, kde v té době byl slavný Auguste Escoffier šéfkuchařem hotelu Savoy. Ten božskou Nelie zbožňoval a svůj obdiv jí dokázal tím, že pro ni vytvořil dezert, který po ní pojmenoval. Peaches Melba se poprvé servírovala po premiéře Lohengrina, a dle dobového tisku dezert z bílé broskve, pošírované ve vanilkovém sirupu, posazené na vanilkové zmrzlině a polité pyré z čerstvých malin, divu naprosto uchvátil. Nutno dodat, že pravá Broskev Melba musí být z čerstvých, nejlépe bílých broskví, v sirupu s vanilkou, zmrzlina musí být klasická, míchaná ze smetany a ochucená pravou vanilkou.

Broskev Melba
shutterstock-1548695195.jpg

postup

Cukr, vanilkový lusk a vodu svaříme. Poté celé čerstvé broskve vložíme do sirupu a pět minut pod pokličkou necháme táhnout. V sirupu je necháme i vychladnout, pak je oloupeme, rozpůlíme a zbavíme pecky. Maliny rozmačkáme, pocukrujeme a počkáme, až pustí šťávu, ochutíme citronem.
Servírujeme do vychlazených misek. Na kopeček domácí zmrzliny položíme dvě půlky broskví, polijeme malinami a ozdobíme mandlemi.

ingredience
6 čerstvých bílých broskví,
250 g cukru,
0,35 l vody,
1 vanilkový luk,
40 g mandlových lupínků,
500 g vanilkové zmrzliny,
500 g čerstvých malin,
100 g cukru moučka,
10 ml čerstvé citronové šťávy

počet porcí
6

Autor: CzechSpecials