Má více jmen, bílá, vinná i smetanová, někde jí nazývají i točenice. Každý řezník má svůj recept, dělá se z telecího, hovězího i vepřového masa, přidávají se ve smetaně namočené rohlíky, a nebo méně či více vína.
I když recept na vinnou klobásku patří již neodmyslitelně k naší tradiční kuchyni, nemá u nás zase tak dlouhou historii. V českých kuchařkách ji najdeme až teprve na začátku 19. století. Nelze proto věřit krásné legendě, že do zlatova upečená klobáska, stočená do spirály, schválně připomíná slunce a je vlastně oslavou pohanského svátku slunovratu. Při jejím vzniku jsme se spíše inspirovali u našich německých sousedů. Barvou totiž velmi připomíná oblíbenou bílou bavorskou klobásu, která se zde často na vánočním stole objevuje s bramborem a kysaným zelím. S hrachovou kaší ji zase milují Holanďané a dopřávají si ji 6.12., což je jejich hlavní svátek. Většina našich rodin si sice na Štědrý den pochutnává buď na smaženém kapru, nebo na smaženém řízku, ale najde se mnoho rodin, které si k bramborovému salátu dají vinnou klobásu. Mají ji rádi i děti, pro které je samozřejmě bezpečnější, i když ne zdravější variantou, než tradiční kapr.
Jak správně připravit vinnou klobásu? Nejjednodušší způsob je klobásu upéct v troubě a podávat s hedvábnou bramborovou kaší, nebo ji obalit v trojobalu a usmažit. Zde vám poradíme jeden trik od šéfkuchařů našich certifikovaných restaurací Czech Specials: Klobásu před zpracováním krátce, pouze na pár minut vložte do vroucí vody. Náplň klobásy tak ztuhne a vy klobásu lehce zatočíte a propíchnete špejlí, aniž by náplň vytekla a klobása v troubě ani ve fritéze nepopraská.
Foto: Aleš Pavlíček
Jak správně připravit vinnou klobásu? Nejjednodušší způsob je klobásu upéct v troubě a podávat s hedvábnou bramborovou kaší, nebo ji obalit v trojobalu a usmažit. Zde vám poradíme jeden trik od šéfkuchařů našich certifikovaných restaurací Czech Specials: Klobásu před zpracováním krátce, pouze na pár minut vložte do vroucí vody. Náplň klobásy tak ztuhne a vy klobásu lehce zatočíte a propíchnete špejlí, aniž by náplň vytekla a klobása v troubě ani ve fritéze nepopraská.
Foto: Aleš Pavlíček