Čas receptu
- Doba přípravy
- 45 min
- Doba vaření
- 30 min
Počet porcí
100
Ingredience
1 kostka droždí
1 lžíce cukru
100 ml vlažného mléka
150 g másla
150 g sádla
200 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
špetka soli
3 žloutky
250 g rozpuštěného másla a asi 4 lžíce rumu na namáčení
100 g mletého cukru na obalení
1 lžíce cukru
100 ml vlažného mléka
150 g másla
150 g sádla
200 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
špetka soli
3 žloutky
250 g rozpuštěného másla a asi 4 lžíce rumu na namáčení
100 g mletého cukru na obalení
V červnu vrcholí svatební sezóna – květnové svatby zapovídají pověry, v červenci hrozí bouřky a špatné počasí, v srpnu zase vedra nebo silný vítr. Není divu, že u mnoha snoubenců vítězí právě červen s příjemným a stálým počasím.
Pečou se koláčky zvací, oznamovací a výslužkové, zvláštností jsou koláčky rohové – podle jedné tradice jsou to ty pečené v rohu plechu, podle jiné mají tvar větrníku a v každém rohu jinou náplň. Kdo takový koláček sní, ten se do roka ožení či vdá. Na Moravě se pekly koláčky malinkaté i tak obrovské, že je museli nést dva muži, na Doudlebsku se dělaly patrové, na Chodsku s kyticí rozmarýny uprostřed...
Samozřejmostí by měly být alespoň 3 druhy náplní, těsto může být máslové, kynuté nebo převalované, koláčky plněné, s drobenkou, dvojctihodné... Důležité je nešetřit na surovinách, a hlavně – pořádně si pečení užít!
Postup
Rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a trochu vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do velké mísy nastrouháme vychlazené máslo, přidáme změklé sádlo a oba druhy mouky, špetku soli, vlijeme rozkvedlané žloutky, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě alespoň 30 minut kynout (mezitím si připravíme náplň).
Vykynuté těsto rozválíme na vyšší plát a vykrájíme koláčky. (Pokud děláme koláčky z více dávek, v tuto chvíli oddělíme část těsta, kterou najednou zpracujeme, a zbytek dáme do ledničky, aby nepřekynulo.) Každé kolečko prstem nebo malou skleničkou uprostřed zmáčkneme, lžičkou naneseme náplň a lehce ji zatlačíme. Na vymazaném plechu koláčky upečeme při 180 stupních asi 15 minut dozlatova. Ještě teplé je namočíme v rozehřátém másle s rumem a obalíme v cukru.
Náplně do svatebních koláčků
Tvarohová náplň: Měkký tvaroh smícháme s žloutkem, vanilkovým pudinkem a rozinkami, podle potřeby přidáme cukr.
Ořechová náplň: Umeleme vlašské nebo lískové oříšky, poté je povaříme s cukrem a trochou mléka. Necháme vychladit.
Maková náplň: Umeleme mák a povaříme ho s cukrem a trochou mléka. Necháme vychladit.
Povidlová náplň: Povidla smícháme s nastrouhanou citronovou kůrou, skořicí a vanilkovým cukrem.
Tip:
Pokud si chcete s koláčky opravdu vyhrát, dozdobte je, tak jako my, ještě mandličkami nebo hrozinkami.
Do velké mísy nastrouháme vychlazené máslo, přidáme změklé sádlo a oba druhy mouky, špetku soli, vlijeme rozkvedlané žloutky, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme na teplém místě alespoň 30 minut kynout (mezitím si připravíme náplň).
Vykynuté těsto rozválíme na vyšší plát a vykrájíme koláčky. (Pokud děláme koláčky z více dávek, v tuto chvíli oddělíme část těsta, kterou najednou zpracujeme, a zbytek dáme do ledničky, aby nepřekynulo.) Každé kolečko prstem nebo malou skleničkou uprostřed zmáčkneme, lžičkou naneseme náplň a lehce ji zatlačíme. Na vymazaném plechu koláčky upečeme při 180 stupních asi 15 minut dozlatova. Ještě teplé je namočíme v rozehřátém másle s rumem a obalíme v cukru.
Náplně do svatebních koláčků
Tvarohová náplň: Měkký tvaroh smícháme s žloutkem, vanilkovým pudinkem a rozinkami, podle potřeby přidáme cukr.
Ořechová náplň: Umeleme vlašské nebo lískové oříšky, poté je povaříme s cukrem a trochou mléka. Necháme vychladit.
Maková náplň: Umeleme mák a povaříme ho s cukrem a trochou mléka. Necháme vychladit.
Povidlová náplň: Povidla smícháme s nastrouhanou citronovou kůrou, skořicí a vanilkovým cukrem.
Tip:
Pokud si chcete s koláčky opravdu vyhrát, dozdobte je, tak jako my, ještě mandličkami nebo hrozinkami.