Pražské kružálky s hruškami a tvarohem

Pražské kružálky s hruškami a tvarohem

Čas receptu
Doba přípravy
10 min
Doba vaření
20 min
Počet porcí
4
Ingredience
8 plátků veky nebo světlého pečiva
250 ml smetana
40 g cukr
vanilkový cukr
30 g rybízová zavařenina 
2 vejce
strouhanka
180 g tučný tvaroh
 citrónová kůra z jednoho citrónu
240 g hruška

200 g přepuštěné máslo
1 ks badyán
1 ks skořice kůra
1 g agaru
60 ml voda
150 ml olej nebo přepuštěné máslo na smažení
 

 
Původně sladké jídlo pražské chudiny se může stát na jídelním lístku králem teplých moučníků. Kružálky jsou jednoduché, levné a chuťově vynikající.


Postup

Nejprve si očistíme hrušky, které nakrájíme na drobné kostičky. Hrušky zlehka orestujeme na přepuštěné másle, přidáme cukr, badyán a skořici. Podlijeme vodou a necháme na mírném ohni vařit. Mezitím si uvaříme agar s vodou a odstavíme. Až se voda částečně odvaří z hrušek, tak část hrušek vyjmeme a zbylou zalijeme hotovým agarem a rozmixujeme na gel.
Do smetany přidáme cukr, vanilkový cukr a řádně rozpustíme. Ve smetaně následně namáčíme plátky veky dáváme pozor, aby se veka nerozmočila a vrchní strany potřeme zavařeninou rybízovou. Vezmeme plátky, přitiskneme k sobě.  Plátky obalíme ve vejcích a strouhance. Osmažíme v oleji nebo přepuštěném másle dozlatova.
Vymícháme si tvaroh s citrónovou kůrou a cukrem. Vložíme do zdobícího sáčku a dozdobíme kružálky společně s hruškou. Ihned horké podáváme.